Hoe Plan Ik Mijn Trainingen?

Hoe Plan Ik Mijn Trainingen?
Planning = Routine = Discipline

Hoe plan ik mijn trainingen
Wat is het probleem?

Zelfs als we supergemotiveerd zijn om te oefenen gebeurt het soms dat we er toch niet aan toekomen om te trainen. In de hedendaagse maatschappij zijn er niet alleen teveel drukke momenten en verplichtingen maar ook zoveel verleidingen om ons te laten meeslepen in activiteiten die ons ervan weerhouden om effectief te trainen.

We surfen op het internet en voor we het weten zitten we uren achter de computer of smartphone en is er geen tijd of zin meer voor onze training. Dan voelen we ons ook niet goed en als zoethouder beloven we onszelf dat we dan morgen zeker gaan oefenen en misschien wel extra hard gaan oefenen!

Maar de volgende dag stelt zich hetzelfde probleem en voor je het weet is de week weer voorbij en heb je niet of heel weinig getraind.

Probleem 2!

Er zijn eigenlijk fundamenteel 2 soorten training:

  1. Lessen/trainingen in groep
  2. Individuele trainingen

De eerste training in groep is eigenlijk heel makkelijk, je gaat naar de les en je volgt het opgelegde lesmateriaal. Enige probleem hier is: je moet wel naar de les/training gaan natuurlijk.

De tweede training is al wat moeilijker. Wat ga je zelf oefenen?

Als je gepland hebt om op een bepaald tijdstip te oefenen en je gaat dan beginnen nadenken wat je gaat doen, dan ga je heel dikwijls vol goede moed starten maar na een aantal oefeningen stoppen. Want je weet niet goed wat doen en springt van de ene oefening naar de andere en al snel stop je want je denkt dit heeft geen zin.

Soms volg je ook een programma dat je hebt aangekocht maar is je planning niet goed en na enkele dagen of weken start je met een ander programma zonder het vorige af te werken. Maar ook dat nieuwe programma werk je niet af en eigenlijk werk je nooit iets af waarmee je start.

De oplossing

Deze is even eenvoudig als moeilijk.Alles moet gepland worden.

Planning

Eerst en vooral plannen we de lessen in die we in groep gaan volgen. Deze zijn een absolute prioriteit. Als we ernstig werk willen maken van de keuze die we gemaakt hebben om te trainen. Dit geldt natuurlijk ook voor andere opleidingen die we gaan volgen.Planning Training JanSifu

Neem een agenda, online of schriftelijk, welke agenda je ook gebruikt. Gebruik je er nog geen dan is het tijd om ermee te beginnen. Noteer alle uren en dagen dat je bezet bent, je werk, je gezin, vaste afspraken, etc…

Noteer dan je lesdagen en uren, indien die er zijn uiteraard. 

Bekijk nu wanneer je nog tijd vrij hebt. Belangrijk! Plan geen trainingen op momenten dat je eigenlijk weet dat je ze toch niet gaat uitvoeren. Het is heel dapper om zoals shaolin kung fu beoefenaars een training te plannen om 6u ‘s ochtends maar als je weet dat je niet uit je bed geraakt heeft dat geen zin.

Markeer je trainingen als absolute prioriteiten, bekijk het als een afspraak die je maakt met een belangrijke persoon, je wil die afspraak niet missen, je wil ook je training niet missen. Er is geen reden om iets anders af te spreken of iets anders te doen op de geplande trainingsmomenten. 

Plan ook geen trainingen van 2 uur, elke dag, als je daar de tijd niet voor hebt. Je weet op voorhand al dat je dat toch niet gaat doen. Je kan beter elke dag 5 minuten plannen en ook uitvoeren dan 2 uur en dan na een paar dagen al stoppen.

Stop nu met lezen en maak je planning, neen echt stoppen met lezen en deze pagina laten openstaan zodat je na je planning verder kan lezen!

Voorbereiding

Voor elke training dien je je voor te bereiden. Voor groepstrainingen of lessen zorg je ervoor dat je klaar bent om de les/training te volgen. Op voorhand zorg je ervoor dat je kledij en materiaal dat je eventueel nodig hebt in orde zijn. Neem minstens 5 minuten de tijd om dat in orde te brengen. Kledij of materiaal niet in orde is geen excuus om niet te trainen! 

Voor individuele trainingen zorg je ervoor dat je op voorhand weet wat je gaat oefenen. Maak een schema en planning van die oefeningen die je gaat doen en voer ze ook uit. Als je een vast programma volgt is dat makkelijk dan volg je de instructies. Loop niet vooruit op het programma, volg het zoals het wordt opgegeven. Je had vertrouwen in de mensen van wie je het kocht, heb dan ook vertrouwen in hoe ze het hebben opgesteld en volg het.

Heb je geen vast programma en volg je lessen zoals bijvoorbeeld in onze school te Mortsel Wing Chun Pai, dan maak je zelf een planning. ook dat is niet zo moeilijk als het lijkt. Je kan een les herhalen die je de voorbije dagen hebt gezien. Je kan een planning maken van de leerstof die je moet kennen om een volgend niveau te bereiken. Probeer altijd correct en rustig te oefenen. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. 

Noteer op voorhand wat je gaat oefenen, exact uitgeschreven wat je gaat doen. 20x squats, 20x push ups, 20x stoten, 5x een vorm doen, 10x een bepaalde techniek uitvoeren, je kan dat zo uitgebreid doen als je zelf wil. Naargelang je meer ervaring krijgt zal je ook beter leren inschatten hoe lang je oefeningen zullen duren.

Heb je het verkeerd ingeschat en ben je nog maar in de helft van je tijd en ben je al door je schema? Geen probleem, dan gaan we niet stoppen maar dan start je toch gewoon opnieuw met hetzelfde te doen. De volgende keer maak je dan een schema met meer oefeningen.

Conclusie

Er is nooit een excuus om niet te trainen met een goede planning en voorbereiding. En er is niets belangrijker dan aan je gezondheid te werken. Een fit en gezond lichaam is essentieel om op een goede, energieke wijze ouder te worden. 

Planning zorgt voor een vaste routine, routine zorgt voor de nodige discipline om dat te bereiken wat je wil bereiken. 

Met wilskracht alleen kom je er niet, wilskracht is zoals benzine, dat moet je bijvullen of je tank geraakt leeg. Planning = Routine = Discipline

Volgende week: Hoe behoud ik mijn motivatie?

JanSifuBlog0  

gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *