We zitten teveel!

We zitten teveel!
Hoelang zit jij per dag?

We zitten teveel

Hoeveel uur per dag zit jij? Heb je daar eigenlijk een idee van? En weet je ook hoe ongezond dat is?

Spring jij vlot en fluks recht nadat je uren hebt gezeten? Of voel je je meer als een 80-jarige die moeizaam uit de zetel komt? Uiteraard een 80-jarige die nooit geen oefeningen heeft gedaan en nooit aan sport heeft gedaan.

Velen onder ons zitten uren en uren per dag en hebben veel te weinig beweging. het is niet voldoende om even een half uurtje te sporten nadat je 8-10 uur per dag hebt neergezeten.

Heel je lichaam draagt de gevolgen van je zitgedrag. het zijn niet alleen je spieren die stijf aanvoelen. Maar het zijn ook je pezen, gewrichten, je organen, je bloeddoorstroming, … kortom heel je lichaam ondervindt de nadelige gevolgen van heel de dag of teveel te zitten.

Ook hart- en vaatziekten en andere ziektes kunnen het gevolg zijn van teveel zitten. Er zijn talloze studies die dit aantonen maar vermits ik geen wetenschapper ben ga ik daar geen uitspraken over doen.

Gebruik je gezond verstand (weeral), je weet zlef wel dat heel de dag zitten niet gezond kan zijn. Hoe minder je beweegt, hoe minder je zal kunnen bewegen.

Met dit artikel wil ik je gewoon aansporen om er al eens over na te denken en dan best terwijl je even rondwandelt en niet terwijl je zit :-).

Denk eens na over hoelang jij wel niet neerzit op een dag. Uiteraard dat dit anders is voor iedereen en afhankelijk van je werksituatie, je ouderdom, je hobbies, enz…

Tel al die uren eens op in een week, een maand, een jaar. Een gigantische hoeveelheid voor velen. 8 uur per dag is 56 uur per week, 244 uur per maand, 2920 uur per jaar. Hoe gezond kan dit zijn voor een lichaam?

Sta regelmatig recht en probeer je werksituatie aan te passen zodat je niet steeds hoeft te zitten. Gooi dat lichaam eens los tussendoor, ga buiten voor een wandeling en start terug met frisse moed. Neem initiatieven op je werkvloer en overtuig je werkgever ervan.

Gezonde, frisse werknemers zijn veel productiever op kortere tijd dan uitgebluste, gestresseerde werknemers die regelmatig rug-, nek-, of andere pijenn of ziektes hebben.

Je gezondheid is je eigen verantwoordelijkheid ook wat zitten betreft kan jij zelf het verschil maken en ook daarvoor dien je zelf het heft in handen te nemen. Niemand anders is daarvoor verantwoordelijk ook je werkgever niet.

 

 

 

gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *