Week 1, Dag 1
In uitvoering

Doel van deze Ba Duan Jin

Doel van deze Ba Duan Jin.

In de eerste plaats beoefenen we de Ba Duan Jin om preventief aan onze gezondheid te werken. Maar zoals zo dikwijls reageren we pas nadat er zich een probleem (ziekte/kwetsuur) voordoet. Wees steeds voorzichtig en luister naar je lichaam.

Het is belangrijk om je gevoel te ontwikkelen, tot je geest heel precies kan bepalen waar de problemen zitten en hoe ernstig ze zijn. We adviseren steeds om bij pijn een dokter te raadplegen vooraleer aan de oefeningen te beginnen.

In de Westerse geneeskunde worden makkelijk pijnstillers gegeven maar dan kan je niet meer voelen wat er mis is. Het lichaam doet zijn beklag bij de geest om te zeggen dat er iets verkeerd is en dat er iets moet aan gedaan worden. het lichaam verhinderen om zijn beklag te doen kan een kortstondige oplossing zijn maar lost het initiƫle probleem niet op. Wat er verkeerd is moet opgelost worden om een blijvend herstel te bekomen.

In Chinese medische boeken zeggen ze : als je pijn voelt beweeg hem dan weg. Als je pijn voelt stagneert de energie en de zenuwen overreageren, door te bewegen wordt de circulatie weer normaal en verdwijnt de pijn.

Elke Qi Gong beweging volgt het natuurlijke menselijk instinct waardoor het evenwichtig en natuurlijk aanvoelt.

Ba Duan Jin is veilig en makkelijk aan te leren. In deze Ba Duan Jin (er zijn vele variaties) gaan we specifiek werken aan het openzetten van je lichaam. We gaan een beetje meer fysiek werken en we gaan een beetje meer inspanning leveren. We werken nog steeds aan de ontspanning maar met iets meer inspanning.