Week 1, Dag 1
In uitvoering

Geschiedenis van Ba Duan Jin.

Geschiedenis van Ba Duan Jin.

De Ba Duan Jin werd ongeveer 1000 jaar geleden gecreëerd door maarschalk Yue Fei tijdens de Song dynastie.

Vele krijgskunst beoefenaars bezaten ook medische kennis daar er veel in de bergen werd geoefend waar geen dokters aanwezig waren. Ze moesten dus uit noodzaak leren om zichzelf te genezen als ze ziek of gekwetst waren. Daarom zijn in de Chinese krijgskunsten veel beoefenaars ook een soort dokters.

Maarschalk Yuen Fei was heel bekend, hij was een generaal en leidde het leger tegen de invasie van de mongolen.

Hij werd vermoord op 39-jarige leeftijd door de eerste minister Qin Kuai.

Wanneer Ba Duan Jin juist gecreëerd werd door de generaal weten we niet maar ze worden nog steeds als basis gebruikt in de Chinese medische wetenschappen en medische Qigong als basis om te genezen vooral voor inwendige organen zoals de lever, nieren, milt, hart en longen.

In elke reeks zijn er 8 stukken of oefeningen vandaar 8 stukken brokaat. Brokaat was in het oude China een heel dure mooie stof.

Als je de Ba Duan Jin beoefent is het net alsof je lichaam gehuld is in heel elegante, gezonde kleren, om je te beschermen tegen elke ziekte.

Het dient om je gezondheid te behouden en te verbeteren en je kan er bovendien ook veel ziektes mee genezen. Heel veel van het huidige medische Qigong werd afgeleid of verder ontwikkeld op basis van dit concept van Yue Fei.

Elke reeks duurt ongeveer 15-20 minuten. Als je dit elke dag doet zal je merken dat de voordelen voor je gezondheid en voor je leven heel groot zijn.

Staande en zittende versie

Yue Fei creëerde 2 reeksen. 1 staande en 1 zittende versie.

De zittende versie was voor gewonde soldaten die niet konden staan. Hij creëerde deze oefeningen immers voor zijn soldaten. De staande versie is om je lichaam te versterken. De zittende om de gezondheid te behouden.

Daarbuiten werd de zittende versie ook gebruikt bij het ontwaken. Als het koud is en je springt onmiddellijk uit bed kan je makkelijk een verkoudheid opdoen, vooral vroeger toen er nog geen verwarming bestond in huis.

Als je de zittende Ba Duan Jin doet, activeer en stimuleer je reeds je lichaam voor je opstaat en word je niet zo makkelijk ziek.