Respect – Zelfrespect

Respect - Zelfrespect? Een Nieuwe Maatschappij.

Respect-Zelfrespect
Wat is het probleem?

Door de jaren heen is onze maatschappij drastich gewijzigd. Eigenlijk veranderd de wereld continu sinds haar ontstaan maar de laatste 120 jaar is dat met enorme snelheid gebeurt waar we nu de gevolgen van dragen.

Tot einde de jaren 90 van de vorige eeuw ging het al ontzettend snel denk maar aan de evolutie die mensen hebben meegemaakt tussen 1900 en 2000, auto, telefoon, computer, televisie, de manier van wonen, enz.. teveel om op te nomen. Maar de laatste 20 jaar gaat het nog sneller, het gaat zo snel dat de meerderheid van de mensen dreigt niet meer te kunnen volgen met al de nieuwste technologiën en ontwikkelingen. En heus niet alleen de 60 plussers.

Maar ook de maatschappij en het dagdagelijkse leven van elk van ons wijzigt aan een snel tempo. Waar jarenlang mijnheer pastoor, de dokter en de burgemeester als voorbeelden stonden, en zich ook daarnaar gedroegen, is dat allemaal weggevallen door allerhande oorzaken. De kerk had een zeer belangrijke rol in de maatschappij en had een maatschappelijke controle die het nu niet meer heeft. Tenzij in landen en culturen die nog steeds gedomineerd worden door religie. 

Die vaste patronen waar mensen een houvast aan hadden zijn volledig weggevallen en er is niets in de plaats gekomen. Er zijn regels en wetten genoeg in onze maatschappij maar de regels hoe we met anderen omgaan, de regels hoe we ons gedragen, de regels van goed fatsoen om het zo maar te noemen die zijn we kwijt.

We zitten beschermd achter onze computer, tablet, smartphone en we laten onze vingers maar ongecontroleerd van alles intypen wat we nooit zouden zeggen in een rechtstreekse discussie met iemand in persoon voor ons. Het gebrek aan lichaamstaal, lichaamsbewegingen en lichaamshoudingen zorgt ervoor dat we essentiêle informatie missen om tot volwassen gesprekken te komen die veel minder brutaal zijn dan heel veel van de conversaties die je ziet verschijnen op allerlei sociale media.

Nochthans is er een eenvoudige oplossing. 

In plaats van te zeuren en te zagen hoe het allemaal vroeger beter was en mee te gaan in een negatieve ontwikkeling kan je het ook anders aanpakken. En wel vanaf nu.

Het is heel eenvoudig, verander jezelf. Wees zelf positief, wees zelf respectvol naar anderen toe en naar jezelf. Geef zelf het voorbeeld. Geef het voorbeeld aan anderen en wees zelf hoe je wil dat anderen zijn.

Enkele voorbeelden:

  • Stoort het je dat anderen te snel rijden, rij dan zelf nooit te hard.
  • Stoort het je dat anderen drinken als ze rijden, drink dan zelf nooit als je moet rijden.
  • Stoort het je dat anderen aggressief zijn en beledigend op sociale media, wees dan zelf niet aggressief of beledigend.
  • Stoort het je dat je kinderen heel de tijd op hun smarphone bezig zijn, wees dan zelf niet heel de tijd met je smartphone bezig.
  • Stoort het je dat je kinderen teveel televisie kijken, kijk dan zelf niet zoveel.
  • …………

Ik denk dat je het idee wel begrijpt. Het is zo makkelijk om anderen te bekritiseren maar kijk eens naar jezelf, geef jezelf wel het voorbeeld dat je van anderen verwacht. En maak je geen illusie dat geldt ook voor jou net zoveel als voor mij. Iedereen zaagt en zevert wel eens op anderen. We zullen zeggen dat het menselijk is maar dat hoeft het niet te zijn. 

Toon het respect naar anderen dat je zelf graag wil krijgen, en geef jezelf het respect dat je verdient. 

Start vandaag, nu op dit ogenblik en wees respectvol in alles wat je doet en zegt en vanaf dat moment ziet de wereld er anders uit. En ja inderdaad het begint allemaal bij jezelf, niet bij anderen. Kijk in de denkbeeldige spiegel en zie wie je bent en ga er niet vanzelfsprekend vanuit dat het al de anderen zijn die de problemen veroorzaken. 

Ik heb gisteren op de les nog een bepaalde situatie niet goed aangepakt en op een manier gereageerd die ik zelf niet graag zou hebben als ze dat tegen mij moesten zeggen. Ik hoop dat ik dat de volgende keer beter doe.

Een beoefenaar van een krijgskunst maakt dezelfde fouten als alle andere mensen maar we proberen in onze school mee te geven dat Kung Fu niet gewoon vechten is en drills en vormen leren maar een manier van leven is. Respect en zelfrespect horen daarbij.

Respect voor anderen en respect voor jezelf. Zo makkelijk is het om de maatschappij te veranderen, ben je er klaar voor?

Respect – Zelfrespect
 

gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *