Hoe Behoud Ik Mijn Motivatie?

Hoe Behoud Ik Mijn Motivatie?
3-Stappen en de 5-minuten Regel!

Hoe behoud ik mijn motivatie
Wat is het probleem?

We zijn meestal supergemotiveerd als we met iets nieuws beginnen. We gaan de wereld veranderen als we met een nieuwe hobby starten. We kopen iets nieuw of we starten een online cursus of we gaan naar een sportclub en vol goede moed beginnen we eraan. Hoeveel goede voornemens starten er niet op 1 januari, want dan gaat het allemaal veranderen en beginnen we een nieuw leven, gezonder, fitter, gelukkiger!

Maar na enkele dagen, weken, en soms maanden beseffen we dat het toch niet zo goed lukt en komen de excuses. Ik ben moe, ik heb geen tijd, ik vind het toch niet zo belangrijk, het is toch niet echt iets voor mij, morgen begin ik er terug aan en ga zo maar verder, elk excuus is goed om toch maar niet terug te starten. 

En voor we het weten is onze zin over en ondanks dat we soms veel geld betaald hebben voor onze hobby of onze sportclub geven we er de brui aan. 

Tot de volgende uitdaging op je weg komt en hop je bent weer vertrokken, weer supergemotiveerd en nu gaat het wel lukken want dit is echt iets voor jou en ja ik weet het dit kost weer veel geld maar dit keer gaat het anders zijn. Euh neen, ook de deze keer ga je weer dezelfde weg op en dezelfde excuses verzinnen.

Hoe kunnen we dit oplossen!

Er is niet 1 pasklare oplossing. Ik heb reeds verschillende teksten hierover geschreven.

Wat voor de ene werkt, werkt niet voor iemand anders. Als je tijd hebt overloop deze teksten dan eens en kijk of er iets bij zit dat je kan motiveren. 

Vandaag gaan we een eenvoudige methode bekijken die iedereen kan toepassen en proberen. Als je jezelf herkend in de vorige woorden en je toch gemotiveerd genoeg bent om het opnieuw te proberen dan stel ik voor je dat de volgende oplossing eens ernstig probeert.

3- Stappen en 5-Minuten Regel

We starten met de 3-stappen regel.

Ongeacht wat je wil bereiken moet je een plan en een doel hebben. Hoe kan je iets bereiken als je niet weet hoe en als je niet weet wat je wil bereiken. 

Dit is een oefening die je onmiddellijk moet doen want anders doe je ze niet! Neem een blad papier of je tekstverwerker of een app waar je mee werkt voor notities maakt niet uit wat maar neem het nu bij de hand.

Noteer de antwoorden op de vragen hieronder

Doel:

Wat is het doel dat je wil bereiken?
Wees heel specifiek! Schrijf niet zomaar iets op en wees eerlijk met jezelf. Denk er goed over na. 

Slechte voorbeelden: Ik wil gelukig zijn, ik wil gezond zijn, ik wil slanker worden, …
Goede voorbeelden: Kunnen typen met 10 vingers, Spaans spreken, Kung Fu leraar worden, 10 kg afvallen, 

Stap 1

Wat is de grootste reden waarom je dit wil?

Vb: 

  • Je wil een voorbeeld zijn voor anderen
  • je wil een voorbeeld zijn voor je kinderen
  • je wil lang en gezond leven
  • je wil fit zijn
  • je wil anderen laten zien wat je kan
  • je wil geld verdienen met wat je leert
  • je wil gewaardeerd worden

Stap 2

Wat is je grootste pijn of negatief gevoel dat je zal voelen als je dit niet bereikt?

Hieronder enkele voorbeelden ook bij deze vraag wees eerlijk met jezelf.

Vb: 

  • Je zal ontgoocheld zijn in jezelf
  • Je zal anderen ontgoochelen
  • Je zal uitgelachen worden
  • Je familie zal je een loser vinden
  • Je zal een onvoldaan gevoel hebben
  • Je zelfrespect zal een knauw krijgen

Stap 3

Wat is het grootste plezier of positief gevoel dat je zal ervaren als je dit doel bereikt?

Vb: 

  • Je zal trots zijn
  • Je zal het gevoel hebben dat je succesvol bent
  • Je partner zal trots op je zijn

Noteer deze antwoorden en hou ze bij. Leg ze ergens of bewaar ze op een smarphone of ergens waar je ze makkelijk terugvindt en waar je ze regelmatig tegenkomt. Ze zullen je steeds herinneren aan wat je wil bereiken en wat er gebeurt als je het bereikt en wat er gebeurt als je het opgeeft.

5-Minuten regel

Samen met deze 3 stappen beoefen je de 5-minuten regel. Het is heel eenvoudig. Ik zou niet 1 Euro willen geven voor alle studenten die me al ooit zeiden na een les: ik was moe en heb me echt naar hier moeten slepen maar ik ben blij dat ik het gedaan heb want ik voel me nu goed en blij dat ik ben geweest naar de training.

Ik ben zeker dat het velen overkomt, je beslist om iets toch te doen en nadien ben je zo blij en voldaan dat je toch die inspanning hebt geleverd. Of andersom je beslist om niet te gaan of iets niet te doen en nadien voel je je slecht omdat je het uiteindelijk toch niet gedaan hebt. 

We nemen het voorbeeld van een Kung Fu training maar het kan als voorbeeld dienen voor veel andere zaken. Je bent gemotiveerd en de eerste week train je 3 dagen elke keer 2 uur. De week erop nog 1 dag en de volgende dag dat je wil trainen denk je pff 2 uur eigenlijk heb ik daar geen tijd voor zal het morgen wel inhalen.

De volgende dag heb je hetzelfde probleem en heel snel oefen je gewoon niet meer. Heel herkenbaar.

Belangrijker dan lang te trainen is consequent te trainen. beter alle dagen 5 minuten dan 1x per maand 2 uur.

Dus als je het niet ziet zitten om 2 uur te trainen dan doe je 5-minuten opwarming of 5 minuten stretchen of 5 minuten stoten of 5 minuten kicks. Maakt niet uit als je maar start met 5 minuten te trainen.

Het belangrijkste is: opdagen voor de training, ook als je alleen traint moet je opdagen voor die training, eens je er bent is er veel kans dat je na die 5 minuten de zin te pakken hebt en je toch nog wat langer traint. En doe je alleen maar die 5 minuten dan heb je die toch al gedaan wat je ook een beter gevoel zal geven. En de volgende dag doe je terug die 5 minuten en voor je het weet heb je een routine opgebouwd die je geen enkele moeite heeft gekost.

Die routine zal er dan weer voor zorgen dat je de doelen die je jezelf hebt gesteld ook effectief zal bereiken.

Conclusie

Je hebt een plan, je hebt een doel en je hebt de motivatie! Wat houdt je nu nog tegen? Enkel discussieren met jezelf kan je ervan weerhouden om datgene te bereiken wat je wil bereiken. Discusieer niet met jezelf. Neem een beslissing, maak een keuze en eens je keuze gemaakt, voer ze dan uit.

Je hebt een duidelijk doel voor ogen en ook de weg ernaartoe is duidelijk. De weg is gelegd, jij moet hem nu bewandelen. Geloof in jezelf en make it happen!

Volgende week: Respect en zelfrespect!

 

gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *