Ben Je Een Martial Artist?

Ben Je Een Martial Artist?
Een hele, een halve of helemaal geen?

Ben je een martial artist

Velen zijn geroepen maar weinigen uitverkoren. Deze gekende zin is heel toepasselijk wanneer we hem tegen het licht houden ten opzichte van mensen die zich geroepen voelen om een Martial Art te beoefenen.

Iedereen die start met een Martial Art wil graag een krijgskunst beoefenaar zijn. Zonder uitzondering dromend van knappe bewegingen in mooie outfits, lenig door de lucht zwevend zoals in zovele films wordt getoond.

Maar de realiteit is anders natuurlijk. Heel snel komen we tot de vaststelling dat dat allemaal niet vanzelf gaat en dat we dat na 3 maanden nog altijd niet kunnen.

Pff zoveel hard werk, ik heb nog wel iets anders te doen ook. En eigenlijk wou ik dat toch ook niet zo graag doen.

Daar is ook niets mis mee. Iedereen maakt zijn/haar eigen keuzes.

In dit artikel wil ik je helpen bij je keuze.

Wil je een echte Martial Artist worden of een halve of helemaal niet?

En neen, je hoeft niet als een Shaolin monnik te gaan leven en van ‘s ochtends tot ‘s avonds met je opleiding bezig te zijn om een echte Martial Artist te worden.

Neem een blad papier of beantwoord schriftelijk op een andere manier volgende vragen:
Zeker noteren want je wil deze antwoorden bijhouden voor een later tijdsstip!

Vraag 1: Wat wil ik worden, wie wil ik zijn?

Wat is mijn motivatie om een opleiding te volgen? Wat is mijn motivatie om een opleiding vol te houden?

Denk er rustig over na en noteer je antwoord.

Enkele voorbeelden maar neem deze niet zomaar over, denk er goed over na!

  • ik wil een voorbeeld voor anderen zijn
  • ik wil gezond zijn
  • ik wil leniger worden
  • ik wil gezond oud worden
  • ik wil kunnen opscheppen met wat ik kan
  • ik wil het leven van een martial artist leven
  • ik wil mezelf kunnen verdedigen
  • ….
Vraag 2: Wat ben ik bereid om ervoor te doen?

Je weet nu wat je wil maar om te bereiken wat je wil moet je ook bereid zijn om de nodige inspanningen te leveren om te werken aan wat je wil bereiken. Ben je nu bezig op een goede manier en ben je tevreden met wat je bereikt dan probeer je dat vol te houden. Ben je echter niet tevreden dan dringt de vraag zich op of je er wel echt voor wil gaan?

Het is heel eenvoudig, als je hetzelfde blijft doen, krijg je hetzelfde resultaat. Er zijn geen wondermiddelen. Dat geldt voor alles in het leven. We denken te dikwijls dat de dingen gaan veranderen ondanks dat we juist hetzelfde blijven doen en dat doen ze natuurlijk niet.

Wie ik wil zijn en de weg ernaartoe

Voor mij persoonlijk zijn mijn gezondheid en mijn trainingen het allerbelangrijkste van mijn dag. Dat zijn mijn prioriteiten. Ik kan voor mij alleen maar andere mensen helpen als ik mezelf goed en in optimale conditie voel.

Als ik mijn dag plan dan staat mijn gezondheid en mijn persoonlijke trainingen altijd op nummer 1. Ik plan altijd mijn trainingen in en als ik extra vrije tijd heb dan zal ik nog extra oefeningen doen. Ik ben natuurlijk leraar maar ik ben ook altijd student dus ik blijf altijd zelf cursussen volgen om steeds nieuwe dingen te leren.

Je kan denken dat dit een egoïstische manier van denken is en dat is ook zo voor een stuk. Maar bedenk dat, zonder ongevallen of ziekte, je langer en gezonder zal leven en dat je dat in staat stelt om langer te genieten met je gezin, je familie, je vrienden en dat je ook langer andere mensen kan ondersteunen, helpen.

Deze lessen plan ik in mijn schema zodat ik ze zeker niet mis. Dat is prioriteiten stellen. Stel jezelf de vraag: zijn mijn trainingen en/of lessen mijn prioriteiten? Ben ik sterk genoeg gemotiveerd om ze mijn prioriteiten te maken?

Planning, routine, discipline en volharding zijn kernwoorden en daden om een Martial Artist te worden. Naast uiteraard het respect voor anderen en nederigheid.

Een hele Martial Artist

Je plant je trainingen, ze zijn prioritair je oefent wanneer je kan met respect voor je gezin, je verantwoordelijkheden en je omgeving. Je leven staat in het teken van je persoonlijke ontwikkeling met respect voor iedereen. Je handelingen in je dagelijkse leven weerspiegelen wat je leert en wat je bent. Alles wat je doet en zegt weerspiegelt de waarden die voor jou belangrijk zijn. Iemand die heel de dag traint en dan ‘s nachts op facebook iedereen uitscheld is geen Martial Artist zelfs geen halve.

Uiterlijk vertoon en laten zien wat je kan worden steeds minder en minder belangrijk en het helpen van anderen en de rust en kalmte in je leven gaan steeds meer overheersen. Je persoonlijke groei zal gestaag verder gaan en de waardering en het respect van anderen zal ongemerkt stijgen.

Een halve Martial Artist

Je traint regelmatig maar je hebt nog andere prioriteiten die je even belangrijk vindt. Je traint de ene maand al wat harder dan de andere afhankelijk van omstandigheden die je op dat moment als excuus gebruikt zodat je geen tijd hebt om te trainen. Je wil heel graag en zal waarschijnlijk ook blijven volhouden maar er zijn nu éénmaal ook andere belangrijke zaken die je aandacht vereisen.

Let wel dit is geen veroordeling hiervan enkel een vaststelling en het is belangrijk dat je dit ook voor jezelf weet zodat je geen verkeerde verwachtingen schept voor jezelf.

Je zal verder ontwikkelen en je capaciteiten zullen steeds groter worden. Ook je persoonlijke groei zal evolueren maar je zal altijd het gevoel behouden dat er nog meer inzit, dat je nog meer kan doen. Soms kan je zelfs wat ontgoocheld zijn over jezelf omdat je niet meer doet. Dat hoeft niet, aanvaard wat je doet en wat je niet doet. Vergeet niet dat je al veel meer doet dan het overgrote gedeelte van de mensen.

Geen Martial Artist

Je traint onregelmatig en gaat dan weer eens veel en dan weer helemaal niet naar de les. Je traint heel weinig alleen of helemaal niet en enkel als je naar de les gaat. Je hebt alleen interesse om zo snel mogelijk vooruit te gaan, voor dat volgende examen te oefenen. Of om snel iets te leren en dan iets anders te gaan doen. Je kijkt meer naar filmpjes op internet dan dat je traint. Je vindt het allemaal fantastisch maar er zelf voor werken is geen prioriteit.

Je zal nooit een volledige opleiding volgen en op een bepaald moment afhaken. Er zullen altijd excuses zijn om niet naar de les te gaan en het zal zelden jouw fout zijn. Het zullen de lessen zijn, de leraars, de medestudenten, de uren, de verplaatsing, je bent te moe, etc…

Ook dit is geen veroordeling, iedereen maakt eigen keuzes. Enkel kan je ook niet verwachten dat je dan het resultaat gaat krijgen waarvan je droomt en misschien is een Martial Artist zijn niet jouw ding.

Conclusie

Eender welke weg je kiest, wees er je van bewust dat enkel de nodige inspanningen leiden tot een zeker resultaat. Dromen zijn in dit geval zeker bedrog. 

Een Martial Artist zijn in lijf en leden vergt volharding in de training, elke dag opnieuw. Vergt training in je leven om de rust en sereniteit mee te nemen in je dagelijkse activiteiten. Kung Fu is lang en hard werk om iets te bereiken.

Eender welke weg je kiest wens ik je veel succes. 

Volgende week: Hoe plan ik mijn trainingen?

JanSifuBlog0  

gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *