5 Stappen om Gezond Ouder Te Worden!

5 Stappen om Gezond Ouder Te Worden! Die iedereen kan nemen!

5 Stappen om Gezond Ouder Te Worden!

Als we iemand iets toewensen, zij het voor een verjaardag, zij het voor een nieuw jaar, wat zeggen we dan?

Inderdaad heel dikwijls wensen we iemand een lang leven toe en wensen we iemand een goede gezondheid, want dat is toch belangrijkste nietwaar.

Maar daar blijft het dan meestal ook bij. Vermits je deze tekst aan het lezen bent wil je er ook iets aan doen. En dat is natuurlijk  heel goed.

Zoals je in het vorige artikel Het geheim van gezond ouder worden kon lezen is de eerste voorwaarde dat je het echt wil. Echt willen gezond ouder worden is de eerste en belangrijkste voorwaarde want dit houdt in dat je er ook echt alles aan wil doen om dit te bereiken.

De volgende stappen kun je als leidraad nemen maar zijn uiteraard niet de enige mogelijkheden. Ik durf bijna niet meer over gezond verstand beginnen want dat wordt al te makkelijk gebruikt de laatste tijd maar het komt er toch wel voor een stuk op neer.

Stap 1 Planning

Er is maar 1 manier om een routine te creêren, om de discipline te hebben om iets te doen en dat is planning. Plan die zaken die belangrijk zijn.

Noteer je planning in een agenda online of offline wat je nu ook gebruikt of start met een agenda te gebruiken. Beter nog is een app waarmee je kan plannen en af kan vinken wanneer je een taak hebt volbracht. Er zijn er vele beschikbaar. Ik gebruik 2Do.

Er is niets belangrijker dan je gezondheid dus geplande activiteiten annuleren om iets anders te doen is geen optie. Er is niets belangrijker dus pas je andere activiteiten aan en niet je momenten waar je met je gezondheid bezig bent.

A. Voeding

Plan je maaltijden, wanneer ga je wat eten? Plan elke maaltijd. Plan op voorhand wat je eet voor ontbijt, idem voor lunch en avondeten.

Plan je aankopen, neem de tijd om gezonde, goede voeding aan te kopen.

B. Beweging

Plan je oefeningen, wandelingen of wat je ook wil en kan doen. Zonder planning zal het er dikwijls niet van komen.

Plan je activiteit en voer ze ook uit op het geplande moment. Stel het niet uit, overleg niet met jezelf of je het wel zou doen, plan het en doe het.

Plan ook exact wat je gaat doen en hoelang je dat gaat doen.

Stap 2 Ademhaling

Leer rustig en kalm te ademen. Dieren die traag ademen (bv. schildpadden) leven lang in tegenstelling tot dieren die snel en gehaast ademen (bv. honden).

Voeding en ademhaling zijn de enige ingrdiênten waarmee we ons lichaam voeden dus zijn het ook die ingrediënten die ervoor zorgen hoe goed of hoe slecht we ons voelen. Ze zorgen voor energie of een gebrek eraan. Ze zorgen ervoor dat je lichaam kan blijven werken of dat het slap en lusteloos wordt.

We hebben een gratis cursus Eenvoudige Ademhalingsoefening die op weg kan helpen daarmee.

Stap 3 Voeding

Denk na over wat je in je mond steekt! Dit zorgt ervoor dat je altijd gezonde voeding eet. Of toch zoveel mogelijk.

Zorg voor evenwichtige, gevarieerde maaltijden.

Enkele richtlijnen

  • Koop verse producten en je kan weinig verkeerd doen
  • Eet geen suikers
  • Drink geen calorieën
  • Eet tot je 80% voldaan bent en stop dan met eten ongeacht hoeveel er nog is en hoeveel zin je nog hebt
  • Laat je niet leiden door reclame van gezonde producten want heel dikwijls zijn het enkel marketing boodschappen

Hou je voor 80% aan de vorige richtlijnen dan kan je dit heel makkelijk toepassen.

In onze cursus Fit & Gezond gaan we hier dieper op in en geven we ook meer uitleg over welke voeding te combineren en welke niet.

Stap 4 Bewegen

Je lichaam in beweging houden zorgt ervoor dat je lichaam niet roest. Hoe minder je beweegt, hoe minder je zal kunnen bewegen. Ons belangrijkste motto van beweging:

Doe vandaag wat anderen niet doen, zodat je morgen kan doen wat anderen niet kunnen

Ga wandelen, lopen, fietsen wat je kan doen in de open lucht. Zoek gezonde lucht op en kom regelmatig buiten want alleen binnen sporten is zeker ook goed maar lichaam en geest hebben de vrije ruimte, de vrije lucht nodig.

Heb je graag begeleding dan zijn er op onze site veel cursussen die je daarbij kunnen helpen. De Fit & Gezond cursus kan een goede basis vormen om daarna wat intensiever te gaan sporten zoals de 4-weken  PSB Fitness cursus of de Fit & Gezond 2.0 cursus.

Stap 5 Positiviteit

Ongeacht je persoonlijke situatie, ongeacht je persoonlijke problemen, ongeacht welk excuus je ook kan bedenken, wees positief ingesteld. 

Er zijn talloze voorbeelden van mensen die ondanks enorme tegenslagen toch positief ingesteld blijven en verder gaan in het leven. Als zij dat kunnen kan jij dat ook. Je bent geen slachtoffer van de maatschappij tenzij je dat zelf wil zijn.

Neem ook hier je eigen verantwoordelijkheid, wees positief en laat de negativiteit achterwege. Of toch zoveel mogelijk. Niet alles is slecht en niet alles is goed. Vorm je eigen mening en laat je minder beïnvloeden door media en sn zeker sociale media.

Vanaf nu en niet vanaf morgen probeer je geen negatieve dingen te denken of te zeggen. Wees respectvol naar anderen en wees optimistisch.

Je geeft zelf het voorbeeld en je zal zien dat je omgeving volgt. probeer negatieve mensen te vermijden en zoek positieve mensen op. Schrap mensen die altijd negatieve commentaren geven uit je vriendenkring. Doe het gewoon ze brengen je toch maar alleen in een negatieve sfeer.

Samenvatting

Je voeding, je ademhaling, je beweging en je postieve ingesteldheid zullen ervoor zorgen dat je veel meer kans hebt om gezond oud te worden.

Als je ook nog de noodzakelijk planning in orde brengt dan heb je alles wat je nodig hebt.

Start vandaag nog en maak je planning op voor de volgende week. En zorg ervoor dat je je planning tijdig maakt. En neen je hoeft geen slaaf van planning te worden. Je plant dat wat belangrijk is. Als je de kinderen van school moet halen plan je dat ook. Ben je dan een slaaf van je planning? Neen, je plant gewoon wat belangrijk is.

Je gezondheid is belangrijk, draag er zorg voor.

5 Stappen om Gezond Ouder Te Worden!
 

gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *